اگر شما هم جز افراد مبتلا به دیابت هستید یا پزشک احتمال ایجاد این بیماری را در بدن شما بالا میداند، باید درمورد علائم، نحوه پیشگیری و روشهای کنترل دیابت اطلاعات کامل داشته باشید. در این مطلب سعی میکنیم، در مورد دیابت، این بیماری خطرناک اما قابلکنترل به طور مفصل توضیح دهیم و روشهای موثر در درمان این بیماری را عنوان کنیم.
ظاهرشدن هر یک از علائم دیابت میتواند یک زنگ خطر محسوب شود. پس اگر نشانهای از این بیماری در بدن شما وجود دارد، حتما به دکتر غدد و متابولیسم یا دکتر داخلی مراجعه کنید.
دیابت چیست؟ (دیابت چیست به زبان ساده)
دیابت چیست به زبان ساده! هنگامی که قند موجود در خون شما زیادتر از حد طبیعی باشد، خون شما شیرینتر از حالت عادی است! پس بیماری قند گرفتهاید!
دیابت نوعی بیماری متابولیکی (مربوط به متابولیسم بدن) و یکی از شایع ترین بیماری های غدد است که با سطح قند خون بالا (گلوکز) همراه است و به دنبال نقص در ترشح انسولین یا عملکرد آن یا هر دو ایجاد میشود. سطح بالای گلوکز خون (هیپرگلیسمی) میتواند منجر به مشکلات جدی در سلامت شود.
در واقع انسولین هورمونی است که از غدد پانکراس که واقع در پشت و زیر معده است ترشح میشود. پانکراس انسولین را به جریان خون منتقل میکند. انسولین در گردش باعث میشود، که قند وارد سلولهای بدن شده و مقدار قند موجود در خون را کاهش میدهد. همانطور که میزان قند خون شما کاهش مییابد، ترشح انسولین از پانکراس نیز کم میشود.
از طرفی دیگر گلوکز (قند خون) برای سلامت شما حیاتی است، در واقع گلوکز ماده مغذی ضروری است که انرژی لازم برای عملکرد مناسب سلولهای بدن را فراهم میکند. گلوکز همچنین منبع اصلی سوخت مغز شما نیز است.
هنگامی که قند خون افزایش مییابد (به عنوان مثال، پس از غذا خوردن)، انسولین از پانکراس آزاد میشود تا سطح گلوکز را با انتقال به سلولهای بدن کاهش دهد. در بیماران دیابتی، عدم تولید کافی یا عدم پاسخ به انسولین موجب هیپرگلیسمی میشود. این بیماری مزمن است، بدین معنی که اگر چه میتوان آن را کنترل کرد، اما تمام عمر با فرد همراه است.
انواع دیابت کدامند؟
انواع مختلف این بیماری میتواند رخ دهد و کنترل و درمان آن بستگی به نوع دیابت دارد. دیابت مزمن و طولانیمدت شامل نوع ۱ و نوع ۲ است. شرایط بالقوه برگشتپذیر دیابت نیز شامل مرحله پیش دیابت است؛ یعنی زمانیکه سطح قند خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما به اندازهای بالا نیست که به عنوان دیابت محسوب شود.
دیگر نوع دیابت دیابت بارداری است که در دوران بارداری رخ میدهد، اما بعد از تولد نوزاد ممکن است از بین برود. علت دیابت در انواع آن مختلف بوده و هر شرایطی باعث ایجاد نوع خاصی از این بیماری میشود. در ادامه علت ایجاد هر یک را توضیح میدهیم.
۳ نوع اصلی دیابت وجود دارد که ممکن است، افراد به آنها مبتلا شوند. این ۳ دسته عبارتاند از:
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۲
دیابت بارداری
در ادامه با انواع دیابت و اصطلاحاتی که در این بیماری پر استفاده هستند آشنا میشوید. با ما همراه باشید.
دچار تشنگی و گرسنگی مفرط (علائم دیابت) شدی؟
۱. دیابت نوع یک چیست؟
این نوع بیماری میتواند در هر سنی ایجاد شود. اما بیشتر در کودکان و نوجوانان گزارش شده است. بدن فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ انسولین بسیار کمی تولید میکند. در مواقعی نیز بدن توانایی ساخت انسولین را ندارد. این بیماران برای کنترل سطح گلوکز خون به تزریق روزانه انسولین نیاز دارند.
این نوع دیابت که بهعنوان دیابت نوجوانان نیز شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که بدن نتواند انسولین تولید کند. در بیماریهای خودایمنی مانند دیابت نوع ۱، سیستم ایمنی به اشتباه آنتیبادیها و سلولهای التهابی تولید میکند که سبب آسیب رساندن به بافت بدن انسان میشوند. در افراد مبتلا به نوع ۱ بیماری، سلولهای بتای پانکراس، که مسئول تولید انسولین هستند، توسط سیستم ایمنی ناخواسته مورد حمله قرار میگیرند و تخریب میشوند.
این امر باعث میشود که سطح انسولین خون شما کم شود یا اینکه انسولین تولید نشود. برخی از آنتیبادیهایی که در دیابت نوع ۱ دیدهمیشوند، شامل آنتیبادیهای ضدسلولی، آنتیبادی ضد انسولین و آنتیبادیهای ضد کلوتامین دکربوکسیلاز هستند. به نظر میرسد که دیابت نوع ۱ به دنبال ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد میشود.
دیدهشده که اضافه وزن در دیابت نوع ۱ یک تاثیری ندارد. دیابت نوع ۱ را دیابت وابسته به انسولین نیز میگویند به این معنی که فرد باید روزانه انسولین مصنوعی را دریافت کند تا زنده بماند. عوامل خطر این بیماری عبارتند از:
سابقه خانوادگی
فاکتورهای محیطی
بیماریهای پانکراس و غدد داخلی بدن
حضور پروتئینهای سیستم ایمنی بدن (آنتیبادیها)
جغرافیا و محل زندگی
درمان دیابت نوع ۱ شامل تزریق انسولین یا استفاده از پمپ انسولین، چک قند خون و شمارش کربوهیدرات است.
آیا باردار شدن برای زنان مبتلا به دیابت خطرناک است؟
این باور بسیار غلط است. بیماران دیابتی میتوانند یک حاملگی سالم و طبیعی داشته باشند. تنها لازم است که پیش از هر اقدامی قند خون کنترل شود. حدود ۳ تا ۶ ماه قبل از باردار شدن باید با پزشک خود مشورت کنید و دستورالعملهای لازم را دریافت کنید. برای داشتن یک بارداری سالم باید رژیم غذایی بهخوبی رعایت شود تا میزان قند خون به خصوص میزان قند خون در دیابت نوع ۲ به حد مناسبی برسد.